Timp de pregătire: 1h
Timp de gătire: 12 minute
Număr porții: 10 porții
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente:

blat:

  • 5 ouă
  • 3 linguri de apă rece
  • 8 linguri de zahăr
  • 1 lingură de cacao
  • 6 linguri + 1 lingură rasă de făină
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 1 praf de sare

cremă:

  • 150 ml. de lapte
  • 5 linguri de zahăr
  • 2 linguri de făină (50 de grame)
  • 250 de grame de brânză de vaci
  • 1 lingură esență de vanilie
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 200-250 de grame de smântână pentru frișcă
  • opțional, 1 plic întăritor pentru frișcă

în plus:

  • 250-300 de grame de căpșuni proaspete

Preparare:

1. Ouăle se separă, albușurile se pun într-un bol împreună cu sarea și cele 3 linguri (de supă) cu apă rece; se bat spumă tare, apoi se adaugă cele 8 linguri de zahăr și se bate în continuare până ce zahărul se dizolva complet.

2. Se adaugă gălbenușurile și esența de vanilie și se mixează scurt de câteva ori câte 3-4 secunde, doar cât să se încorporeze.

3. Se scot într-un castronel 2 linguri cu vârf din spuma de ouă și se adaugă cacaua și 1 lingură rasă de făină.

4. Se amestecă compoziția din castronel, se acoperă tava cu hârtie de copt și se „desenează” decorul dorit pe hârtie cu aluatul pregătit cu cacao.

5. Odată completat decorul pe hârtia de copt, se dă tava la congelator pentru 20-25 de minute. Imediat se aprinde și cuptorul care se fixează la 180 de grade Celsius.

6. După trecerea celor 25 de minute se adaugă cele 6 linguri de făină peste spuma de ouă rămasă și se amesteca cu mișcări de jos în sus, cu ajutorul unei spatule. Se toarnă aluatul peste decorul cu cacao, se nicelează și se dă în cuptorul deja încălzit la 180 de grade Celsius.

7. Blatul se coace 10-12 minute, doar cât să treacă testul scobitorii care, introdusă în mijlocul blatului trebuie să iasă curată dacă blatul este copt.

8. Imediat după ce se coate blatul din cuptor, se întinde un prosop curat pe planul de lucru și se presară cu 2 linguri de zahăr pe toată suprafața. Blatul fierbinte se răstoarnă deasupra prosopului astfel pregătit.

9. Hârtia de copt care a constituit suportul blatului în timpul coacerii și pe care s-a desenat decorul cu cacao se îndepărtează, lăsând să se vadă decorul.

10. Se acoperă blatul cu o altă coală de hârtie de copt, curată și se răstoarnă deasupra acesteia ajutându-ne și de prosop. Se îndepărtează prosopul și blatul încă foarte cald se rulează în hârtia de copt curată cu partea decorată în afară.

Se lasa blatul rulat în hârtia de copt să se răcească, între timp se pregătește crema.

11. Într-o crăticioara se amestecă făina cu zahărul și se diluează cu laptele rece. Se pune compoziția pe foc și se fierbe amestecând continuu până se obține o ciulama groasă. Imediat, se adaugă brânza de vaci proaspătă, bine stoarsă de zer, coaja de lămâie și esența de vanilie. Se încorporează brânza de vaci în crema de lapte, de preferință cu ajutorul blenderului de mana, pentru a obține o textură cât mai fină.

12. Se lasă crema de brânză să se răcească complet la temperatura bucătăriei. Separat, se bate smântâna pentru frișcă spumă tare și (opțional) se stabilizează cu pliculețul de întăritor pentru frișcă.

13. Când crema de brânză s-a răcit, se adaugă frișca bătută, se omogenizează și se adaugă și căpșunile, tăiate sau nu în sferturi sau jumătăți, după cât de mari sunt.

14. Blatul răcit se desface din hârtia de copt și se umple cu crema pregătită, acoperind, bineînțeles, partea fără decor și care a fost înfășurată în interior.

15. Prăjitura se rulează și se dă la rece 2 ore înainte de servire.

Poftă bună!

Sursa: www.retetecalamama.ro

Anunțuri