Sunt foarte multe reguli pentru aranjarea mesei festive, şi cea a mesei familiare. Dacă înveţi aceste reguli simple nu vei rămâne de ruşine niciodată în faţa musafirilor mai sofisticaţi. La masa familiară de zi cu zi foloseşti mult mai puţine farfurii, pahare şi tacâmuri, însă la o masă festivă ai nevoie de multe din acestea.
O masă festivă se prezintă de obicei în felul următor. Se aşează două farfurii una peste alta, dedesupt cea de serviciu şi deasupra cea pentru felul întâi deasupra lor se pune şerveţelul. Se pun două – trei coşuleţe pentru chifle sau pâine, depinde cât de mare este masa. Furculiţele se aşează întotdeauna pe partea stângă a farfuriei şi se pun în funcţie de felurile care vor fi servite, aliniate de la stânga spre dreapta.
La dreapta farfuriei se pun cuţitele cu partea tăioasă spre farfurile tot în ordinea utilizării lor. În faţa farfuriei se pune lingura de supă cu curbura în sus şi lingura pentru desert.
Dacă avem mai multe feluri de mâncare nu aliniem toate furculiţele şi cuţitele lângă farfurii, nu punem mai mult de trei, restul tacâmurilor ca de pildă linguriţele de tort, furculiţele şi cuţitele pentru baclava sau fructe se pun pe o tavă în apropierea mesei.

Numărul de tacâmuri şi aşezarea lor diferă în funcţie de meniul servit la masă, dar aranjamentul de bază este obligatoriu. Lamesele festive este obligatoriu să schimbi tacâmurile şi să foloseşti pentru fiecare fel tacâmul lui, la fel şi farfuriile, dar pentru o masă mai puţin pretenţioasă nu este obligatoriu schimbarea lor continuă. Farfuriile sunt şi ele de mai multe feluri dar pe masă la început se pun doar cele două, dar foloseşti farfurie pentru antreuri, supă, farfuria întinsă şi cea pentru desert.

În faţa farfuriilor pe partea dreaptă este locul paharelor. Sunt multe tipuri de pahare dar trei dintre acestea sunt obligatorii pe masă. Paharul de ţiucă, de vin şi de apă. Paharele de vin alb şi vin roşu diferă între ele, cel de vin alb este puţin mai mare decât cel de vin roşu. După folosirea oaharelor de ţiucă ele trebuie luate de pe masă.
Este mai elegant dacă băuturile aperitive se servesc la o lată măsuţă unde musafirii pot sta pe canapea sau fotolii, dar nu este obligatoriu, mai ales dacă spaţiul nu ne permite.

Sticlele de apă şi de vin se pun simetric pe masă, şi la îndemâna bărbaţilor pentru că ei trebuie să servească băuturile. Este bine dacă le punem pe o tăviţă ca să evităm pătarea feţei de masă. Dacă masa nu este suficient de mare ca să încapă sticlele pe ea, băutura va fii servită în mod obligatoriu de bărbatul casei, niciodată de femeie. Nu se toarnă băutură în pahare doar în cazul în care ele sau golit.

Decorarea unei mese depinde mult de mărimea ei, de felul musafirilor şi de împrejurări. Pe lângă farfuriile, tacâmurile şi paharele obligatorii, este bine să punem şi nişte flori în vaze joase sau lumânări decorative, dar fără să încărcăm prea mult masa. Dacă este una mai mică atunci vom pune pe ea exact ce este necesar pentru felul respectiv de mâncare. Să nu uităm de pe masă nici soliniţele şi recipientele pentru piper.

Cateva reguli
Nu se vor aseza alaturi mai mult de 3 cutite si 3 furculite.
Fata de masa trebuie sa fie destul de mare incat sa ascunda picioarele mesei.
Chiflele sau feliile de paine se pun in 2-3 cosulete speciale, repartizate simetric.
Paharul de vin rosu e ceva mai mic decat cel de vin alb.
Apele minerale se servesc in sticlele lor originale, la fel si vinurile straine.
Seturile pentru sare si piper trebuie sa fie suficiente (cate unul la 3-4 persoane).
Salata se serveste in castronele separate, pentru fiecare invitat.
Efect decorativ
Florile nu trebuie sa lipseasca din niciun aranjament de masa festiv. In functie de preferinte, acestea pot fi asezate cate una in dreptul fiecarui invitat, direct pe masa sau central. Important este sa nu stanjeneasca comunicarea vizuala intre invitati. Prin urmare, alege un buchet jos sau realizeaza un aranjament ”la inaltime”, intr-o vaza cu picior subtire si inalt. Evita pe cat posibil florile foarte parfumate, deoarece mirosul acestora se poate amesteca cu cel al mancarii. Florile de sezon sunt intotdeauna binevenite, mai ales primavara, cand ai de ales dintr-o multime, toate colorate si parfumate.
Pe langa faptul ca incalzesc atmosfera si creeaza efecte de lumina, lumanarile pot fi folosite si pentru a introduce accente de culore. Ele pot completa ansamblul mesei indiferent de forma pe care o au, de suportul folosit, de pozitionare si dimensiuni.
De asemenea, poti amplasa in dreptul fiecarei farfurii cartonase personalizate cu numele invitatilor. Pe langa rolul organizatoric, acestea au si un efect vizual foarte placut, daca sunt alese in culorile si formele potrivite.

Surse:

www.ifamilia.ro/

www.casamea.ro

Reclame